Mijn kinderen waren vroeger dol op spelletjes doen. Je kent ze zeker. Monopoly of Mens erger je niet, spellen waar je een dag zoet mee kan zijn.

mensergerjeniet

Alleen de naam al, Mens erger je niet, is voor mij een reden om er niet aan te beginnen. Maar voor mijn kinderen was de spelletjesavond met Mens erger je niet of Memory de topper van de week.

“Van de zondagavond word ik helemaal blij” zei mijn dochter eens tegen de buurvrouw. “Wil je dan zo graag naar de volgende ochtend naar school?” vroeg zij.”Nee, natuurlijk niet maar dat is onze spelletjesavond, dan doen wij altijd Memory”. Ik dacht tijdens het spelletje altijd wat ik in die tijd had kunnen doen. Een heleboel dat wist ik zeker! “Mam wel opletten hoor, je doet helemaal niet goed mee”. “Zullen we nog een spelletje doen en dan moet jij ook echt goed nadenken”. En ja wel hoor, ik ging weer voor de bijl, waar ik gaande weg het spel behoorlijk spijt van kreeg.

Geef mij maar een lekker dik boek om helemaal in weg te dromen en ik beleef (de kinderen kunnen het zich niet voorstellen) de fijnste avond die er is. De klok bestaat niet meer. Zoals het doen van een spelletje voor de kinderen is, zo is het lezen voor mij het grootste feest.

Nu hoop ik dat kinderen, naast de spelletjes, net zoveel plezier gaan beleven aan het lezen. Ik doe mijn uiterste best om het lezen zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Dat lezen ontzettend belangrijk is, is duidelijk:

  • het bevordert je taalgebruik (woordenschat, zinsbouw etc.);
  • het geeft informatie;
  • het is een communicatiemiddel;
  • het zet je aan het denken;
  • het vormt je mening;
  • het verbreedt je;
  • je leert hoe anderen denken.

Vele argumenten kan ik nog aanvoeren maar een belangrijke reden voor kinderen vind ik leesbeleving. Met plezier leren lezen daar ga ik voor.

kidsbanner

Omdat kinderen dol op spelletjes zijn, stop ik tegenwoordig in de begeleiding die ik geef, van alles en nog wat in een spelletje. Woordbegrip, woord herkenning, klanken oefenen, spellingsregels toepassen; je wilt het geloven of niet maar ik bied het aan in een……jawel memoryspelletje.

Automatiseren van de tafels, ideaal om mee te Pesten. Optellen en aftrekken, super in een Dominospel. Kortom ik ben een echte spelletjesfanaat geworden. Het liefst zo leuk en zo spannend mogelijk, het kan niet op. Voor je het weet kan je niet meer zonder!

Afgelopen zondag zat ik heerlijk met een boek op de bank. Het regende en ik keek naar buiten. Gek , ik moest denken aan vroeger.

“Mam, doen we nog 1 potje Memory?” Nu zou ik gelijk ja gezegd hebben, sterker nog, voor mij is er geen groter feest te bedenken dan een ouderwets potje Memory.

Tip:

Stop het leren van de tafels in een memoryspel. Een kaartje met de som (7X2) en een kaartje met het antwoord (14) En je zult zien, de tafels leren ze zo uit hun hoofd. Vervolgens vragen je kinderen vast en zeker;

“Zullen we nog een potje doen?”

memory